Fažana 2018.

Vratili smo se iz Fažane. Doma smo donijeli četiri medalje (jedno zlato – Matija, dva srebra – Leona i jednu broncu – Ivona). Napisati osvrt na ovu utrku je zahtjevalo prespavanu noć.

Kroz dva dana u Fažani se okupila brojna Posejdonova ekipa. U petak su stigli Zrinka, Ivona, Predrag, Dinko, Mato i Matija, a u subotu su im se pridružili Leona, Ana, Vlado, Vanja, Bojan, Zdravko i skriveni simpatizer Vedran.

Vremenski uvjeti na stazi su obećavali lijepu mirnu utrku, bilo je lagano hladnjikavo, ali ništa zabrinjavajuće. Četiri velike naranđaste bove su bile jasno vidljive postavljene u pravokutnom rasporedu, montirala se finish platforma…

Organizator je održao kratki sastanak sa svim plivačima i objasnio da se za vrijeme utrke pliva u smjeru kazaljke na satu, te da se desnim ramenom mora obići svaka od spomenute četiri bove.

Kako se bližio trenutak za start more je počelo pokazivati drugo lice, oblaci su se počeli skupljati i na trenutke plakati od smijeha dok su promatrali stotinjak plivačica i plivača kako ulaze u valovito more.

Start utrke je kasnio jer je glavna sutkinja bezuspješno pokušavala vratiti plivače na startnu liniju (struja i valovi su sve odnijeli 20-ak metara prema prvom okretu). Kada je shvatila uzaludnost svoje borbe, dala je start za početak utrke.

Utrka je bila teška, valovi su više od pola staze izvlačili maksimum iz plivača, orijentacija je bila otežana i na njoj se trebalo raditi (što će se na kraju pokazati presudnim za regularnost cijele utrke).

Za vrijeme utrke, iz aspekta plivača, počele su se događati čudne stvari. Neke ljude se prestizalo i po dva-tri puta. Ljudi su misteriozno nestajali između dvije bove (najčešće između treće i četvrte), npr. zajedno sa nekolicinom plivača okrenem, ali 100 metara dalje kada okrećem četvrtu nema nigdje nikoga? Kroz glavu mi je prošla misao da se kratila staza, ali nisam u to htio vjerovati, jer tko bi dolazio na utrku od 3k i plivao 2 ili 2,5 k??

Nakon tri kruga borbe sa valovima napokon se ušlo u jasno vidljiv cilj.

Tek na izlasku iz mora shvatio sam koliko je borba sa valovima bila mačji kašalj u odonosu na borbu sa izlaskom iz mora – tome može posvjedočiti količina prolivene krvi i raznih posjekotina kod plivača, ali tu je bila spremna doktorica koja je imala pune ruke posla (sva sreća sve ozljede su bile sitne).

Kakvi smo bili? Promiješani, ali ne protreseni!

Kroz cilj smo prolazili redom:

 • Leona 0:41:28 – na svojoj prvoj OW utrci pokazala je da će se ubuduće morati jako računati s njom. Ne može joj se ništa prigovoriti za odrađenu utrku. Bravo Leona! Čestitke idu i njenom treneru Igoru Berislaviću (PK Dubrava);
 • Vlado 0:55:54 – posebno ponosan na njega jer je htio odustati, ali kada su uvjeti postali teški za plivanje predomislio se i othrvao utrku do kraja – Bravo majstore!!;
 • Zdravko 0:56:55 – uvjeti kao stvoreni za njega. Krenuo je 20-ak metara iza svih i uživao u svakom zaveslaju ove utrke. Da se njega pita uvjeti plivanja na svim utrkama bi bili ovakvi;
 • Matija 0:57:07 – dobro se držao cijelu utrku i na kraju okitio zlatnom medaljom i prvim mjestom u kategoriji;
 • Mato 0:57:30 – junački odradio i drugu utrku za redom. Bravo Mato;
 • Dinko 1:02:12 – mišljenja sam da su plivački uvjeti najviše utjecali na njegov rezultat, ali snaga njegove glave je nemjerljiva. Bravo Dinko;
 • Bojan 1:02:33 – dva dana, dvije utrke na 3k. Neka me ispravi, ali mislim da je uživao. Ok, na kraju je malo prolio i krvi, ali sve u svemu izvrsno;
 • Vanja 1:05:08 – imao je problema sa orijentacijom, ali ih je uspješno riješio. Drago mi je vidjeti da se vraća u plivanje! Bravo Vanja!;
 • Ivona 1:19:04 – doplivala je do bronce i trećeg mjesta u kategoriji. Na kraju iscrpljena, ranjena i sretna odrađenom utrkom. Bravo Ivona!;
 • Predrag 1:24:16 – uspješno pobijedio stazu i sa umorom u očima i osmijehom na licu izašao iz mora. Bravo Predrag!;
 • Zrinka 1:39:23 – mislim da nam se Zrinka najviše napatila na ovoj stazi, ali ju je savladala. Bravo Zrinka!;
 • Ana – plivala je utrku od 1k. Goru premijernu utrku nije mogla imati. Nadam se da će te ova utrkica motivirati da od iduće sezone budeš maaalo redovitija na treninzima?! Bravo Ana!;
 • Vedran 1:09:38 – naš prikriveni simpatizer uspješno je odradio utrkicu, na izlasku se malo raskrvario, ali mu to nije pokvarilo užitak gledanja kako se more valja dok si na kopnu.
fazana-all-2018

 Sve u svemu uspješno odrađena utrka naših plivačica i plivača.

Za kraj ću se osvrnuti i na organizaciju natjecanja.

Mišljenja sam da je organizator dao sve od sebe da natjecanje prođe kako spada.

Dobre stvari organizacije:

 • glatka i brza prijava i preuzimanje brojeva;
 • izvrsno su označili stazu – unatoč valovima i vjetru niti jedna bova nije pobjegla sa svog sidrišta (ok, bova br.3 je ipak pred kraj utrke pobjegla, valjda se naljutila što ju je puno plivača ignoriralo pa je odlučila okušti sreću u Italiji);
 • relativno brza obrada rezultata (relativno jer je ovisila o drugim faktorima);
 • dobro organizirana i provedena okrepa nakon utrke;
 • kada je krenulo, proglašenje je išlo brzo i glatko.

Loše stvari organizacije:

 • premalo sudaca (ako sam dobro izbrojao cijelu utrku su odradila 4 suca);
 • standardno ne primjenjivanje akata HSDP vezanih uz provedbu natjecanja;
 • ne objavljivanje rezultata na licu mjesta i ne davanje vremena na eventualni prigovor zbog ne točnosti istih.

Sve što se dešavalo po završetku utrke posljedica je nedovoljnog broja sudaca za utrku Prvenstva Hrvatske, te činjenice da su neki plivači zaboravili da open water plivanje nije isto što i bazensko plivanje.

U bazenu nema potrebe za provjerom smjera plivanja (zbog konstrukcije bazena – crta na dnu bazena, razvučene pruge), dok je u daljinskom plivanju ono neophodno. Što su uvjeti za plivanje lošiji, potrebna je češća provjera smjera kretanja svakog plivača za sebe, tj. plivači nesmiju računati na to da im netko drugi drži smjer plivanja!

Suci, kao što sam spomenuo u jednom razgovoru u Fažani, nisu turistički vodiči i njihov zadatak nije vođenje, usmjeravanje i pračenje plivača, nego provedba pravila daljinskog plivanja.

Moram javno priznati da sam razočaran i tužan što se situacija u Hrvatskom daljinskom plivanju, u zadnjih nekoliko godina koliko sam izbjegavao utrke Cro cup-a i HSDP-a, pogoršala.

Broj “problematičnih” plivača koji svjesno ne poštuju pravila plivanja se povećao, neki čak i svoju taktiku plivanja temelje na zabranjenim stvarima u plivanju.

Neću okrivljivati takove plivače, nego ću cijelu krivicu prebaciti na suce, a nadam se da su plivači koji su isplivali svoja najbolja vremena nepoštivanjem pravila ponosni na svoje uspjehe i rezultate!!

Za bogatu fotogaleriju zahvaljujemo deda Tomiću!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)