6 sati užasa – Mađarska 2023

Klasična dionica od šest sati plivanja u organizaciji Sri Chinmoy Marathon Teama se održala 12.02.2023. u mjestu Godollo pored Budimpešte. U vrlo kratkom vremenu nakon otvaranja prijava je sve bilo popunjeno, 14 solo plivača i 36 štafeta. Ja sam se prijavio odmah na početku za solo plivanje, a u zadnji čas se je formirala štafeta Varaždin-Zagreb: Kruno Borovec, Lidija Lončarić, Alen Pišpek i Dražen Maričić.

Preuzeto sa https://hu.srichinmoyraces.org

Štafeta je, za razliku od mene, bila oduševljena da može nastupiti. Podijelili su se da će svatko plivati sat i pol i isplivali su 15,7km. Možda nisu bili najbrži no svakako su bili najglasniji u navijanju. Osvojili su 24. mjesto od 31 muške štafete, postoje samo muške i ženske štafete, mix štafeta nema tako da mix štafeta spada u mušku kategoriju.

foto2

Preuzeto sa https://hu.srichinmoyraces.org

Ja sam plivao solo. Meni je ovo natjecanje trebao biti dugački trening za isto takvo plivanje u Češkoj za dva i pol mjeseca pa sam planirao plivati 17km najviše. Počeo intenzivnije plivati prije tri mjeseca, povećao s 3 na 4 plivanja tjedno. Najduži tjedan je bio prije 5 tjedana – 23km, , najduže plivanje je bio prije dva tjedna, subota 10km u komadu i onda sutradan još 6km raznog tempa. Kako vele stručnjaci, to bi trebalo biti dovoljno za 17km, iznenađujuće za mene jer uvijek mislim da moraš imati bar 75% dužine u komadu što bi bilo 13km,  a ne 10km pa sam bio malo skeptičan, no i prije je to prolazilo na takvim plivanjima, zašto ne bi i sada.

Preuzeto sa https://hu.srichinmoyraces.org

Moje ne oduševljenje s ‘6 satnim užasa’ krenulo već na putu prema Budimpešti standardnim pitanjem: ‘Šta to meni treba?’. Prvih sat vremena plivanja je prošlo u istom pitanju. Onda pomislim, hajde do 3 sata i kusur dok isplivam 10km pa ćemo vidjeti hoću li dalje plivati.  Nakon 4 sata i 15 minuta sam izašao iz bazena, imao sam 13,1km, sasvim dovoljno za moj plan od 17 km i nakon 5 minuta pauze nastavio plivati. I onda krene računanje u glavi: ‘Pa za to vrijeme mogu isplivati 5km i to će biti 18km’, tako je i bilo. Mislio sam da se zaustavim ravno na 18km, no zadnjih pola sata plivanja neki Mađar je bio ukupno 200m ispred mene. Znao sam da ga ne mogu stići, no možda stane ili se nešto drugo desi pa sam navalio i uspio isplivati 18,1km. Mađar nije odustao, tako da je razlika ostala 200m. No prilikom kasnije provjere se ispostavilo da sam isplivao 18km ravno tako da mi je tih dodanih 100m ipak dobro došlo.

Svaki natjecatelj zna da je razlika između 18km i 18,1km nikakva, ali je ogromna između 17,9km i 18km, to uopće ne treba objašnjavati.

Službeni rezultati

Službena web stranica organizatora (originalna)

Službena web stranica organizatora (prevedena)

Povratak kući je prošao u trošenju mađarskih forinti po benzinskim stanicama, sve smo ih potrošili.

Video zapis početka utrke – preuzet sa https://hu.srichinmoyraces.org:

Službeni video utrke:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)